Falder samtaleemnet på cancer og cannabis, så tænker du måske “hvad er sammenhængen her?” Cancer er betegnelsen for en lang, og i flere tilfælde uhelbredelig, række af sygdomme, og her er vi stort set alle enige om, at der stort set ikke er ét positivt ord at sige om cancer. Omvendt er cannabis et emne, som ofte deler vandene. Det skyldes, at mange ikke kender til forskellen mellem cannabis, hash, marihuana og andre euforiserende stoffer, hvorfor de personer med det samme fordømmer det. Men det er bestemt ikke det samme – og cannabis har mange fordele, som tusindvis af mennesker nyder gavn af hver eneste dag, heriblandt kræftramte.
Fakta omkring cancer i Danmark
Kræft er en fællesbetegnelse for en lang række sygdomme, der opstår i kroppen. Der findes over 200 forskellige kræftsygdomme, men de mest almindeligt forekommende i Danmark er brystkræft, lungekræft, tyktarmskræft, modermærkekræft og prostatakræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse var knap 285.000 danskere ramt af en kræftdiagnose i 2015, og i gennemsnit bliver hver tredje herhjemme ramt af kræft i løbet af deres liv.
Udsigterne til blive helbredt for kræft afhænger af, hvilken type af kræft man er ramt af, samt om man udsætter sig selv for kræftfremkaldende faktorer såsom tobaksrygning. De mest almindelige behandlingsformer er operation, strålebehandling og kemoterapi, og heldigvis går det den rigtige vej, hvor flere og flere overlever kræft. Dette skyldes den fortsatte forskning på området, hvorigennem den øgede viden medfører nye behandlingsmuligheder af cancer.
Cannabisolie og kræft
Selvom der i dag findes mange behandlingsformer mod kræft, og at flere og flere ender med at blive kræftfrie, så medfører flere af behandlingsformerne også en række bivirkninger for patienten. Stråling og kemoterapi fører for mange til træthed, utilpashed, kvalme, opkast, diarré og forstoppelse, hvorfor patienterne i flere tilfælde får medicin for dette også. Og det er her, at cannabis kommer ind i billedet.
Der findes ikke noget forskning, der dokumenterer, om cannabis kan helbrede kræft. Derimod viser flere videnskabelige undersøgelse, at cannabis kan lindre ubehag ved kræft og kræftbehandling. Her har cannabis en virkning mod kvalme og opkast, mens det for flere også har en smertelindrende effekt. Derfor kan medicinsk cannabis, ofte i form af cannabisolie, være med til at hjælpe kræftramte patienter med kroniske smerter eller patienter, som ofte oplever kvalme og opkastning. Dertil fører cannabisolie også til en øget appetit, hvilket er godt for patienten.
Er cannabisolie bedre end andre lægemidler?
Den nuværende konklusion af medicinsk cannabis er, at denne har en lindrende effekt mod kvalme og opkast, men at effekten af denne ikke er bedre end andre traditionelle lægemidler mod disse. Når det kommer til smerter, så er cannabis ligeledes kun et mildt smertestillende stof, og der er på nuværende tidspunkt ikke noget, der indikerer, cannabisolie er bedre end andre smertestillende stoffer – om end mange patienter udtaler sig om, at de foretrækker cannabisolie frem for traditionel medicin, da der er færre bivirkninger.
Derfor anses cannabisolie blot som et sekundært behandlingsmiddel for kræftramte – dog som et godt et af slagsens. Særligt de patienter, som ikke kan tåle de traditionelle lægemidler imod kvalme, opkast og smerter kan nyde gavn af cannabisoliens egenskaber. Der forskes dog intensivt på området, og Kræftens Bekæmpelse følger nøje med i denne forskning.
Fremtidig kræftbehandling gennem cannabis?
Selvom cannabis endnu ikke kan kurere kræft, så er det fortsat håbet for fremtiden, således det ikke blot kan bruges som lindrende middel mod forskellige bivirkninger af de nuværende behandlingsformer.
Den nuværende viden omkring området er dog fortsat begrænset, hvorfor forskningen på området er af høj betydning og vækker stor interesse fra alle verdens lande. Dags dato foretages der ifølge Kræftens Bekæmpelse studier af cannabis som kræftbekæmpende middel i bl.a. USA, England, Skotland, Spanien og Polen, og det forventes, at forskningen på området vil fortsætte i de kommende år, da der fortsat er en lang række uafklarede spørgsmål.
Du kan, ligesom Kræftens Bekæmpelse, løbende følge med i, hvad de nyeste forskningsstudier kommer frem til omkring medicinsk cannabis ved at klikke her. Dertil har Kræftens Bekæmpelse samlet en lang række spørgsmål og svar omkring cannabis og cancer, og skulle du derfor ligge inde med et eller flere spørgsmål, så kan du højst sandsynligt finde svar på dit spørgsmål der.
Se evt. også dette interview fra TV2 Øst omkring medicinsk cannabis: