Hvad ved du egentlig om medicinsk cannabis? Både debatten og de informationer, man får, synes at være noget af en rodebutik. For hvad ved du egentlig om medicinsk cannabis? Hvad er hvad? Og hvad er lovgivningen helt præcist på området?
Selv for eksperter synes det svært at komme med et klart svar, og det er blandt andet denne problematik, som Søren Rasted i en programserie på Radio 24syv har kastet sig over. Programserien hedder “En mand med en sag”, og formålet med serien er at forsøge at belyse, hvad der er op og ned i debatten om medicinsk cannabis.
En mand med en sag – og med Gigtforeningen i ryggen
Søren Rasted er måske bedst kendt for at være en del af det (næsten) hedengangne Aqua og sit helt særligt smittende grin. Hvad man måske ikke ved er, at Sørens mor igennem en årrække har levet med smerter i forbindelse med en gigtsygdom. Smerter, som hun, med succes, har behandlet med medicinsk cannabis. Søren Rasted har i den forbindelse hjulpet sin mor, for den “medicin”, hun har brugt, består af ulovlig cannabisolie. Efter den nye lovændring, der i juli i år (2018) ændrede nultolerancen på THC til 0,2 procent, er det muligt at købe cannabisolie online lovligt på nettet.
Derfor spørger Rasted igennem 12 programmer en række læger og andre eksperter om, hvorfor man til stadig i 2018 forbyder en plante, som han på daglig basis ser hjælpe blandt andre sin egen mor med at få livet tilbage. Du kan lytte til podcastserien her.
Og Rasted er ikke den eneste, der stiller spørgsmålstegn ved dette. Derfor er programserien også produceret og lavet i samarbejde med Gigtforeningen, der dagligt får henvendelser fra patienter om brug af medicinsk cannabis og rådgivning hertil.
Der er brug for mere forskning i cannabis til medicinsk brug
Rigtig mange mennesker med gigt lever med kroniske smerter, og selvom de behandlede, er smertebehandlingen ikke altid tilstrækkelig. Derfor oplever Gigtforeningen flere og flere henvendelser vedrørende rådgivning om medicinsk cannabis og den nye forsøgsordning.
Om programserien siger Gigtforeningen blandt andet:
“Med den nye programserie håber vi at imødekomme det store behov for viden om cannabis til medicinsk brug, som vi oplever hos vores medlemmer. Vi ønsker samtidig at få belyst brug af medicinsk cannabis fra forskellige vinkler, og vi ønsker at få sat fokus på, at der er behov for at styrke den tværfaglige smerteindsats”
Ydermere fremhæver Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, at forskning inden for området er vigtigt. Derfor skal programserien også være med til at understrege vigtigheden i mere forskning af cannabis som smertelindrende hos blandt andet mennesker med gigt samt kroniske smerter i led, ryg og muskler.