Ny forskning viser, at patienter, der anvender medicinsk cannabis, er hurtigere til at løse opgaver – og at de hurtigere dropper smertestillende medicin. Sådan skriver Videnskab.dk i artiklen “Indlede forsøg: Medicinsk cannabis gør hjernen mere aktiv” (2017).
De indledende forsøg viser, at patienter, der påbegynder behandling med medicinsk cannabis, viser fremskridt ved, at en central del af hjernen fungerer bedre. Disse iagttagelser er baseret på den indledende del af et hidtil uset yderst grundigt forskningsprojekt, der omhandler patienter, der er begyndt på medicinsk cannabis.
Mere hjerneaktivitet efter tre måneder
I undersøgelsen har man fulgt en række patienter i et år, før de begyndte på medicinsk cannabis. Og allerede efter tre måneder med medicinsk cannabis kan man se resultater af behandlingen.
Flere af patienterne var hurtigere i en række kognitive tests, mens også hjerneskanninger viser, at deltagerne har øget aktivitet i frontallapperne, som er den del af hjernen, der har at gøre med kognition, forståelse og reflekteret handling. Overordnet viser den indledende fase i forsøget, at patienternes hjerner allerede efter tre måneder minder mere om hjerner hos raske mennesker, end det gjorde, før behandlingens start.
Patienterne i studiet påpeger selv, at fordi de har det bedre og føler mindre smerte, er bedre i stand til at tænke – og til at tænke klart.
Medicinsk cannabis er stadig nyt – og mangler forskning
Der er dog stadig meget, som vi ikke ved om medicinsk cannabis og cannabis som behandlingsform. De større og længerevarende undersøgelser og studier er eksempelvis først gået i gang nu, og der er stadig mange spørgsmål, som endnu ikke er besvaret. Debatten anno 2018 tager i den grad også form af, at det for alle er svært at definere, fordi de håndfaste beviser endnu er svære at forholde sig til. Det betyder desværre også, at indtrykket af cannabis’ effekt er mudret.