Hvis du har prøvet at ryge hash, kan du sikkert nikke genkendende til den sult, der opstår. Faktisk stammer ordet “munchies” fra netop den følelse – at man simpelthen har lyst til at tømme køleskabet, slikskabet eller den lokale fastfoodrestaurant.
Nu har et hold svaret på, hvorfor “munchies” opstår, og svaret findes i lugtesansen.
Det er THC, der gør dig “sulten”
Indholdsfortegnelse
Grunden, til du bliver sulten, skal åbenbart findes i lugtesansen. Sådan skriver NewScientist i artiklen “Why so munchy? Cannabis shown to ramp up smell” (09.02.2014). Et studie i mus har givet den mest komplette forklaring hidtil.
THC er et af de cannabinoider, der findes i cannabis, og dette påvirker kroppens eget cannabinoide system ved at binde sig til en receptor i kroppen, CB1, der er en art signalmodtager i hjernen. Denne forbindelse svækkes ved indtagelse af THC, og derfor hæmmes det kemiske signal, der normalt fortæller os, hvornår vi skal spise – og også når vi ikke skal. Og det er derfor, vi bliver sultne. Simpelthen fordi THC hæmmer signalet om, at vi ikke skal spise.
Lugt spiller en vigtig rolle
Man ved, at lugt spiller en stor rolle for vores appetit og sult, og forskerholdet bag undersøgelsen var derfor sikre på, at også lugten måtte have en eller anden form for indvirkning.
Holdet fandt således ud af, at når de “slukkede” for CB1-receptoren, spiste de sultne mus ikke mere end deres velspiste modparter. Hvis man omvendt “aktiverede” receptoren CB1 med THC, spiste de sultne mus endnu mere. De mus, der fik THC, reagerede også kraftige på mad, som havde en mindre koncentreret duft end de andre mus, hvilket var et tegn på, at de mus, der fik THC, fik forstærket deres lugtesans.
Konklusionen blev således, at kroppens naturlige cannabinoider, der udskilles ved naturligt sult, gør det samme, som THC gør.
Så hvad kan vi bruge det til?
En øget lugtesans øger altså sulten, og lugtesansen øges, når man indtager THC. Det er meget godt, men hvad kan vi bruge det til? Hvis resultaterne er de samme hos mennesker, vil det ifølge holdet bag studiet kunne bruges til at behandle mennesker med spiseforstyrrelser, fordi der ændres på forbindelsen mellem lugtesans og følelsen af sult.
Hele studiet finder du her i tidsskriftet Nature Neuroscience.