GUIDE: Sådan Kan En Vaporizer Bruges Til Cannabis

I disse år fylder diskussioner om cannabis med jævne mellemrum i medierne. Og med god grund. Der synes nemlig at ske en udvikling hen imod, at flere og flere lande gør det lovligt at købe hash i tørret form eller som cannabisolie til fx medicinsk forbrug.

Er du ny indenfor cannabis eller hamp, så er det værd at vide, at der er mere end 120 forskellige stoffer i cannabisplanten, hvoraf de mest kendte er CBD(cannabidiol) og THC(delta-9-tetrahydrocannabinol). Cannabinoiderne har alle forskellige virkninger, men kan bl.a. virke muskelafslappende, imens THC mest er kendt for sin euforiserende virkning.

Dette giver forhåbentligt et indblik i, at cannabis ikke bare er cannabis. Hampplanten kan yderligere indtages på flere måder. Populære måder at indtage cannabis på er at ryge eller at spise den.

Denne artikel handler om et spændende alternativ til de to almindelige måder at indtage cannabis på; nemlig at bruge en vaporizer til at dampe cannabis. Så følg med her og bliv klogere på emnet.

Hvad er en vaporizer nu lige?

Måske du allerede kender til vaporizers eller har set dem i gadebilledet. Hvis ikke, så læs med her, hvis du vil lære, hvad en vaporizer er og kan.

En vaporizer kaldes på dansk en “fordamper”, og den kan bruges til at udskille dampen fra plantestoffer, herunder cannabis. Indtagelse af cannabis via en vaporizer er et alternativ til andre indtagelsesmetoder som rygning, hvilket kan have flere fordele.

For det første minimeres antallet af skadelige stoffer, du indtager: Når du ryger cannabis i en joint, ryger du nemlig samtidig tobak med alle de skadelige stoffer, der medfølger. Du undgår altså de skadelige stoffer fra tobak, hvis du vælger at dampe.

For det andet udvinder du med en vaporizer en højere procentdel af de aktive stoffer i materialet. Til sammenligning er effektivitetsgraden ved rygning noget lavere.

Vaporizers fungerer som en lille ovn, hvori du kan putte en valgfri substans i. Vaporizeren kan opvarmes til en forvalgt temperatur. Opvarmningen frigør de aktive ingredienser i substansen til en damp. Denne proces er altså anderledes fra at ryge, hvor der inhaleres røg i lungerne.

Teknologien i en vaporizer tillader frigørelse af fx nikotin fra tobak, urter, vokslignende substanser eller cannabisolier uden at en egentlig forbrænding af materialet finder sted. Dette muliggør altså, at dig der vaper, ikke inhalerer affaldsprodukter som fx tjære fra tobak, men at du kan inhalere din substans mere rent.

Vaporizer vs. e-cigaretter

Vaporizers har eksisteret længere end e-cigaretter, og de blev oprindeligt lavet til at udvinde de aktive stoffer i tobaksprodukter uden forbrænding, da ønsket var at undgå røg og tjære.

Tidligere var modellerne store, tunge, dyre og besværlige at få fat i, men sådan er det ikke mere takket være nyeste batteriteknologi og elektronisk styring. Vaporizers er i de seneste år derfor blevet populære igen, hvorfor de nu også kan anvendes til cannabis.

Teknologien i en vaporizer og en e-cigaret adskiller sig på denne måde ikke meget fra hinanden. Målet for begge er at finde alternativer til rygning, der kan have store sundhedskonsekvenser.

Her har elektronisk dampning altså vist sig at være et interessant alternativ. Vaporizer kommer hertil i flere og flere modeller og typer, hvilket giver dig mulighed for at vælge en elektronisk damper, som passer til dig.

Typen af cannabis bestemmer typen af vaporizer

Hampplanten kan generelt behandles på flere måder, der giver dig forskellige cannabis-produkter at vælge imellem.

Først og fremmest kender de fleste nok tørret cannabis, som indeholder forskellige tørrede bestanddele fra hampplanten. Afhængig af hvilke dele af planten der er tale om, kan det tørrede produkt give forskellige effekter.

En anden mulighed er cannabisolie eller -dråber. Cannabisolie en samlet betegnelse for det ekstrakt, der udvindes fra cannabisplanten. Olien har som oftest en helt lav koncentration af THC (eller slet ingen), men indeholder i stedet CBD. Du kan også få e-væske med cannabis, hvilket du blandt andet kan købe fra forhandleren Nordic Oil.

Hvilken type af cannabis, du er interesseret i at indtage, er vigtigt, når det kommer til at vælge en vaporizer. De forskellige vaporizer-modeller understøtter nemlig forskellige substanser. Nogle modeller kan kun bruge tørret tobak eller urter, mens andre har mulighed for via tilbehør at bruge olier eller voks.

Hvilken vaporizer skal du vælge?

Vi er nu kommet til hvilken af de forskellige typer af vaporizers, som det kan være relevant for dig at kende til.

Vaporizers kan deles op i tre typer, der adskiller sig i forhold til størrelse og kapacitet. Hvad der er det rigtige valg for netop dig, det er du selv den bedste til at svare på. Svaret afhænger nemlig af dine behov og præferencer.

1. Pen vaporizer

Denne lille vaporizer er på størrelse med en kuglepen og er for mange en “klassisk” elektronisk damper. En pen vaporizer er god måde at indtage sin cannabis hurtigt og diskret i det offentlige. Overvej denne model, hvis du ønsker et produkt, der er effektivt og nemt at anvende.

Vaporizeren af denne slags kommer typisk med USB-stik, så den er lige til at sætte i stikkontakten, hvilket gør det nemt at lade batteriet op.

2. Håndholdt vaporizer

Håndholdte vaporizers er lidt større og dyrere end den første type vaporizeren, og er, som navnet antyder, beregnet til at blive holdt i hånden under brug. Denne type vaporizer ligner mange moderne e-cigaretter, da der inden for dampning generelt er en udvikling hen imod disse håndholdte modeller med såkaldte tanks.

Håndholdte modeller fylder typisk mindst 10 x 10 x 10 cm og har en vis vægt. Du kan dog fortsat have denne type vaporizer i inderlommen, når du er ude. Disse lidt større vaporizers vil ofte komme med mulighed for brugerjusteringer og andre ekstrafunktioner. Håndholdte vaporizers er derfor oplagte til dig, der gerne vil kontrollere din dampning, og samtidig have god brugervenlighed.

Videoen nedenfor viser et eksempel på en af de mange håndholdte vaporizers der findes:

3. Stationær vaporizer

Stationære vaporizers er creme de la creme inden for verden af vaporizers til cannabis. Prisen er høj, men en stationær vaporizer er så absolut et must, hvis du er seriøs omkring din vaping.

Stationære vaporizers kan opfattes lidt som en elektronisk bong, hvorfor det er en perfekt vaporizer til brug derhjemme. De har desuden mange ekstrafunktioner, hvilket giver dig mulighed for at justere dit indtag af cannabis ned til mindste detaljer.

Du vil derfor kunne inhalere cannabisdamp i netop den styrke, som du finder ideel for dig. Du vil også kunne justere, hvilken varme som vaporizeren opvarmer cannabisen til, hvis du ønsker at finjustere denne proces.

Sådan bruger du en vaporizer

Det er ikke svært at bruge en vaporizer til cannabis. Dette er en af grundene til at flere brugere vælger at skifte til denne metode. En anden grund kan være, at du på sigt sparer penge, da du ved at dampe cannabis optimerer optagelsen af THC ifølge et amerikansk studie, da mere THC frigives ved denne metode.

Læs også: 3 Grunde til at bruge en vaporizer til cannabis

Dette fører os frem til selve fremgangsmåden, det store hvordan. Ønsker du fx at dampe cannabis i form af den tørrede plante, skal du blot følge disse enkel trin:

 1. Tænd og opvarm din vaporizer. Temperaturen afhænger af, om du ønsker at dampe et produkt med rent indhold af CBD eller om der også er indhold af THC.
 2. Fyld en passende mængde cannabis i den lille “ovn”, og luk den igen, Nu vil din cannabis opvarmes, hvilket fører til, at de aktive stoffer i planten frigives som damp.
 3. Inhalér nu via mundstykket dampen med de aktive stoffer fra cannabis.
 4. Inhalér indtil du får den ønskede effekt. Sluk herefter din vaporizer.

Hvis du følger disse fire enkle trin, kan du altså nemt og diskret dampe din cannabis. Det kræver blot, at du får dig en vaporizer, som du lærer at anvende.

For nogle nye dampere vil en vaporizer med mange funktioner og knapper måske i starten gøre dampning af cannabis lidt svært. Men bare rolig, så snart du har fået styr på din elektronik, så er det nemt at dampe cannabis.

Hvis du gør det rigtigt, siges det i øvrigt, at du vil få en bedre smag, da cannabisen ikke blandes med tobak eller andet, som vil forurene smagen. At dampe er desuden næsten lugtfrit, hvilket gør det muligt at dampe i det offentlige, hvor du blot suger på din vaporizer som enhver, der nyder en e-cigaret.

Sådan rengør du din vaporizer

Uanset om du bruger en vaporizer til tørret cannabisurt eller måske anvender CBD-olie, er det afgørende, at du jævnligt rengør din vaporizer. Rengøring sørger nemlig for, at din vaporizer holder længere, ligesom at din dampning fortsat vil være optimal.

Og bare rolig, det er helt okay at være forvirret over, hvordan du rengør din vaporizer. For langt de fleste nye brugere af det elektroniske apparat, er denne del lidt forvirrende i starten. Men bliv ved med at øve dig, og du vil snart have helt styr på rengøringen.

For at kunne rengøre din vaporizer, er det vigtigt at vide, at den som oftest består af de følgende komponenter: et batteri og en tank med en beholder, hvori du kan putte cannabis i. Ovenover denne har du en coil, som er den vigtige del, der opvarmer væsken eller urten i din tank. På toppen har du til slut et mundstykke.

Hvis du damper tørrede urter, er den følgende proces ikke nødvendig lige så tit. Dog anbefales rengøring altid for at sikre din vaporizers levetid. Det følgende er en guide til, hvordan du laver en almindelig rengøring af din vaporizer:

 1. Fyld en skål med varmt vand, skil din vaporizer fra hinanden i de forskellige dele. Læg batteriet til side. Tør overskydende væske eller restprodukt af med køkkenrulle eller en ren klud.
 2. Læg resten af komponenterne i blød i det varme vand.
 3. Lad delene ligge i blød i 1-2 timer, og lad vandet gøre sin opgave.
  TIP! Hvis resterne ikke synes at ville opløses, så tilsæt evt. nogle dråber bionedbrydeligt opvaskesæbe
 4. Fjerne nu alle komponenterne fra vandet, og dup dem tørre med køkkenrulle eller en klud. Stil til side og lad tørre.
 5. Når komponenterne af din vaporizer er tørre, fjerner du rester af cannabis, så godt du kan med papir, klud og vatpind.
 6. Sæt delene sammen igen, når de er helt tørre.

Så nemt kan det altså gøres. Rengøring kan med fordel ske engang om måneden alt afhængig af dit forbrug. Oplever du, at din vaporizer ikke virker lige så godt som i begyndelsen, så er det dog et tegn på, at det er tid til den næste rengøring.

Lær mere om Vaporizere og Cannabis